[...] and bicycle exercise on body composition, physical fitness and blood variables of middle school students” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5667616/ Fatih Kaya, Dilek Nar2, Mustafa Said Erzeybek “Effect of Spinning Cycling Training on Body Composition in Women” https://files.eric.ed.gov/fulltext/EJ1174469.pdf Edward L. Melanson, Sarah [...]
[...] ale przysiady nie do końca mi pasowały. Tak więc wykonywałem najpierw prostowania nóg siedząc, a później wyciskania nogami i hack-przysiady”. Niektóre badania sugerują, iż o ile przysiad jest niekwestionowanym liderem, jeśli chodzi o zmuszanie do pracy mięśni: obszernego bocznego oraz obszernego przyśrodkowego, okazał się skuteczniejszy w tej [...]
Do dzisiaj niektórzy ludzie w średnim wieku niezwykłym zaufaniem obdarzają drukowane publikacje – broszury, książki, drobne tomiki, prasę. „To jest wydrukowane, więc musi być prawdą”. Nieważne, że za pieniądze każdy może opublikować niemal dowolne herezje, mity i antynaukowe bzdury, bo to przecież nie jest zakazane. Podsumowanie Nie należy [...]
[...] długości kończyn dolnych. Czy to znaczy, że należy go naśladować w tym aspekcie? Oczywiście nie. Uchwycenie gryfu w trakcie przysiadów nie musi mieć aż takiego znaczenia, o ile ktoś jest w stanie odpowiednio napiąć mięśnie grzbietu i brzucha. Można to zrobić na wiele sposobów. Czy mięśnie brzucha mają znaczenie dla przysiadów? Coraz częściej [...]
[...] to nie ma znaczenia. Musisz ustawić właściwe makro (proporcje makroskładników, czyli białek, węglowodanów, tłuszczów), ale niezależnie jaki masz cel, wszystko sprowadza się, ile kalorii możesz jeść w ciągu dnia, to jest najważniejszym czynnikiem, determinującym efekty (masę lub redukcję). Chcesz zwiększyć masę ciała, jesz nieco więcej niż [...]
[...] dlatego sugerują wykorzystywanie innych metod. Moim zdaniem nie musisz posługiwać się wyliczeniami z wykorzystaniem kilokalorii, jednak warto byłoby orientować się, ile zjadasz kaszy, ryżu, pieczywa, makaronu, szynki, sera, masła, jogurtów, wołowiny, wieprzowiny, indyka, oliwy z oliwek, oleju rzepakowego, awokado, orzechów, migdałów itd. [...]
W dobie Internetu problemem nie jest ilość, ale jakość informacji. W swoich opracowaniach zawieram dane pochodzące z renomowanych źródeł, książek, badań naukowych, czasopism, baz danych. Staram się kilkukrotnie weryfikować każdą informację, w odrębnych miejscach. Niestety, autorzy filmów, tekstów czy nawet popularnych książek nie zadają sobie tyle [...]
[...] P. Anielski i in. Hair analysis of anabolic steroids in connectionwith doping control – results from horse samples https://analyticalsciencejournals.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/jms.1446 Iltaf Shah i in. Hair-based rapid analyses for multiple drugs in forensics and doping: application of dynamic multiple reaction monitoring [...]
[...] I jaką czekoladę wybierać? Czekolada czekoladzie nierówna Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, zawierają sporo emulgatorów i zbędnych dodatków. A ich [...]
[...] czytała w Internecie. Jak się później okazuje, przedstawiając swój jadłospis, suplementy nie miały prawa działać, gdyż dieta była mocno niedoborowa. Małe zasoby finansowe O ile koszt metanabolu waha się w granicach 80-120 zł w zależności od firmy, o tyle PCT, otoczka suplementacyjna czy badania krwi, przewyższają koszt cyklu kilkakrotnie. [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Organizm nie jest strukturą statyczną, ciągłej wymianie podlegają np. kości, mięśnie, krwinki czerwone, komórki układu nerwowego. Gdyby ktoś był zaskoczony tymi informacjami, to informuję, iż książki starsze niż 10 lat, w dużej mierze się zdezaktualizowały. Co można robić, aby przeciwdziałać tyciu? Więcej spaceruj, mniej korzystaj z komunikacji [...]
[...] Istnieje wiele niepotwierdzonych plotek i mitów, np. odnośnie zwiększenia syntezy kolagenu przez nandrolone czy boldenone. Jednocześnie sprawa nie jest taka prosta, o ile nandrolone może zwiększać syntezę kolagenu, to przy tym może zmieniać (niekorzystnie) jego strukturę. Nandrolone powoduje zmiany strukturalne kolagenu (co wykazano u [...]
O tym dlaczego przedwcześnie i nagle umierają kulturyści, z pewnością można by napisać niejedną książkę. O ile nie masz wpływu na niektóre czynniki ryzyka (np. zatrucie środowiska: skażenie wody, powietrza, gleby, roślin, pozostałości różnych substancji w mięsie, ryżu, kaszy itd.), to jest wiele rzeczy, które możesz zrobić dla swojego zdrowia i to [...]
Jest to chyba pytanie, z którym najczęściej spotyka się dietetyk. Każdy przecież chciałby osiągnąć swoją wymarzoną sylwetkę w jak najkrótszym czasie. Nie każdemu będzie jednak to dane… Celowa aktywność ruchowa Z rozmów z dietetykami i trenerami personalnymi, wiem, że ten punkt z tym wyżej, są z reguły zamienione w kolejności (jeśli w ogóle [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
[...] są niezbędne do rozpoczęcia procesu naprawy, odbudowy i rozbudowy włókien, czyli jest to rodzaj obosiecznego miecza. Trening siłowy zapoczątkowuje procesy anaboliczne, o ile zastosujesz właściwą dietę i odpoczynek. Jeśli po treningu szybko zjadasz batonika i wypijasz „energetyka”, a później idziesz na obficie „zakrapianą” całonocną imprezę, [...]
[...] Jacek Manitius „Odwodnienie jako przyczynek do rozważań nad chorobą z przegrzania — opis przypadku” https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12078/9956 Aritz Urdampilleta, Saioa Gómez-Zorita „Hydration and chemical ingredients in sport drinks: food safety in the European [...]
Internet jest pełen cudownych diet oraz wymyślnych sposobów na redukcję tkanki tłuszczowej. Istnieją tysiące poradników i niektóre z nich są naprawdę wartościowe, np. wydana kilka lat temu publikacja Brada Schoenfelda. Niestety, w Internecie jest równie dużo dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, [...]
[...] taki problem. Dotyczy to przede wszystkim osób bardzo drobnych, najczęściej z niedowagą. Sytuacja majaca miejsce w szatni.... nie mogę przybrać na masie… Drugi głos pyta: a ile ważyłeś najwięcej? Pierwsza osoba odpowiada: 78 kg. a teraz? - dopytuje druga jedynie 70 - ze smutkiem odpowiada pierwszy Kolega… Odwracam wzrok i kątem oka widzę [...]